Добив на био гориво от водорасли

Все по-модерно стана да чуваме за екологичните био горива. И наред с шума около тях един от най-икономичните и безопасни за човечеството, околната среда и пазарният сектор методи е, чрез добив от водорасли.

Вече съществуват изградени ферми, които произвеждат екологичният газ, благодарение на суровината водорасли.

Те поглъщат голяма доза въглероден диоксид и вредни газове, отделят мазнина, а от нея самата се извлича биодизел, така важен за леки и товарни автомобили, за самолети и влакове. Любопитното тук е и, че със суровината водорасли успехите се очаква да са много по-големи. Това се дължи и на факта, че водораслите растат 40 пъти повече от други растения, като царевица, която се използва за създаване на етанол. За една ферма създаваща и отглеждаща водорасли не са нужни големи количества прясна вода. Самите водорасли не претендират за много площ, а и могат да се развъждат на различни места.

Интересно е още, че и водораслите дават 100 пъти повече енергия от останалите култури.

Вече много световни гиганти залагат на производство на водорасли, с цел да имат огромни резултати.

Европейски страни също участват в проучвания и провеждани експерименти за добиване на водорасли и използването им като източник на биогориво. Немска компания създава ферма за водорасли, чиято стойност възлиза на 3,2 млн. долара. В Португалия са вложени 5 млн. долара. Като цяло отглеждане и добиване на водорасли е скъп и трудоемък процес.

За провеждане на експериментите с водорасли се използват плитки басейни и други. За целта вземат участие и много университети, които работят над доказване ефективността на водорасли като био култури с търговска цел.

Трупат се опит, познания и ползи в области като биология, хидравлика и инженеринг, а всичко това е, с цел да се подпомогне ефективността, да се намалят разходите за електроенергия и да се опази околната среда. Използват се най-модерни технологии.