Био гориво

Какво представлява био горивото, какви видове има и как се произвежда био гориво. На тези и още редица въпроси ще намерим отговори в следващите теми.

Познато още като екологично гориво и еко гориво, био горивото

Се произвежда под всякакви форми – течна, газообразна и твърда, а добива му става, чрез суровини. Сред някой био горивото е популярно още като агро горива, поради породената представка за био води и заблудата за екологичност.

Този вид горива са по-скъпи от изкопаеми горива, като нефт, газ, въглища. Според научни изследвания те спомагат изгаряне на вредни емисии във въздуха. Според други тези и твърдения, едно, от които е това през 2007 година на нобеловия лауреат П. Крутцен, изгорените емисии на рапица и царевица са способствали глобалното затопляне да е реалност днес. С други думи днес не може да се приеме на чиста монета това дали био горивото е проблем, принос, за природата или неопределен тип.

За суровина за създаване на био гориво се използват множество земеделски култури, сред, които слънчогледови растения, рапица, палмово олио, захарна тръстика и други. Принципа на действие у тях е да намалят суровината, която е богата на въглеводороди и в големи количества. Водени по тази схема в различните краища на света се използват различни методи за добив на енергия, чрез ресурси от природата, като портокалови кори, водорасли и други.

Сред видовете добивано био гориво се нареждат:

Био бутанол;
Био дизел – произвежда се от преработка на рапица и слънчоглед;
Био етанол – добива му става, в резултат от царевица, пшеница и захарно цвекло;
Палмово масло
В световен мащаб био горивото буди голям интерес. Правят се всякакви демонстрации, работи се по разнотипни проекти, не малко са и кандидатите на независими предприемачи, които се обединяват в различни организации, правителствени, за да стартират новата ера на био горива.

Днес дори бизнесът с био горива има завидни пазари, а в Европа се цели да се постигне желания добив на био горива, които да заместят горивата за транспорт. Всичко това се планува да стане реалност до края на настоящето десетилетие.

За страните от Северна Америка, желанието е да се постигне резултат от 4 милиарда галона потребление на горива.

За огромните нефтени магнати тези нови прогнози не вещаят нищо хубаво и те също работят върху различни проекти в търсене на нови алтернативи за своето бъдеще от предполагаемата предстояща криза.

Финансовата криза, която започна в световен мащаб през 2009 година, забави и замрази много от текущите проекти, около разработване и развитие на екологичното гориво, нефта и петрола снижиха цените и това забави драстично хода на еволюцията с био горивата.